lauantai 11. tammikuuta 2014

Kaksihaaraisten piina

Tiedättekös sen ensimmäisen hetken kun sivelee hiuksiaan ihan kaikessa rauhassa ja huomaa sen - kaksihaaraisen! Ensimmäinen ajatus on "voi eiiii". Silloin kun niitä löytää itseltään, ne vaan on jotenkin oudon ällöttäviä ja huoli hiusten kunnosta vain kasvaa. 


Tosiasia on, ettei niitä kannata niin kovasti pelästyä. Kaikki, joilla on pitkät hiukset (joita ei ole pitkään aikaan leikattu), vaalennetut tai muuten vaan runsaasti käsitellyt hiukset, ovat luultavasti törmänneet niihin omassa kuontalossaan. Joskus kaksihaaraisuus ei riitä vaan hius on haljennut latvasta jopa kahdeksaan osaan. No worries, se luetaan silti kaksihaaraisten joukkoon. Se ei siis ole mikään uniikki mutaatio, jonka vain sinä omistat. Hius muodostuu kuitusoluista, jotka ovat pääosin täynnä keratiiniproteiinia. Keratiiniproteiini on kierteinen ja ketjumainen molekyyli, joka koostuu aminohapoista. Rikkisillat pitävät näitä ketjuja kasassa, jolloin hiusrakanne pysyy koossa. Kun hiusta esim.värjätään saattaa syntyä niin pysyviä happivaurioita, että hiusta koossa pitävä rikkisilta(sidos) katkeaa -> hius hajoaa ja se näkyy kaksihaaraisena. Hiuksen päällimmäisen suomukerroksen (hiuksen "kuoren") suomut ovat siinä vaiheessa avautuneet, joten hiuksen sisäosa paljastuu ja kuluu.
Vaalennuskäsittelyt aiheuttavat eniten happivaurioita. Nämä vaurioit voivat näkyä myös purukumimaisesti venyvänä hiuksena tai kihartuneena latvanpäänä.(Tämän takia oikean hapetteen valinta vaalennuskäsittelyissä on todella tärkeää!)
Kaksihaaraiset voivat myös johtua silkasta hiuksen kulumisesta, joka ilmenee yleensä pitkähiuksisilla. 

Miten niiden tulon voi estää?
- Leikkauta hiuksesi säännöllisesti
- Jos hiuksesi ovat kovasti käsitellyt, käytä rakennepaikkaavia hoitoaineita tai hiusöljyjä. 
- Vältä märkien hiusten liiallista harjaamista ja repimistä
- Jos suoristat tai kiharrat hiuksiasi usein, käytä lämpösuojaa!
- Älä revi takkuja auki vaan käytä harvapiikkisiä kampoja niiden selvittämiseen
- Kiinnitä enemmän huomiota hiusten kuntoon ja hoitoon!
- Vaalenna kohtuudella :)


PS. Jos löydät niitä hiuksistasi reilusti enemmän kuin kahden käden sormet riittää laskemaan, suosittelen leikkauttamaan kuivimmat ja huonoimmat latvat pois. Senttimäärä vaihtelee asiakkaan mukaan :)

- Irene

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi, kysy tai vinkkaa vaikka postausaiheesta! :)